Dietetyka
Żywienie w chorobie nowotworowej
Artykuł powstał w ramach projektu pt.: „Wydawnictwa dla Amazonek”, który realizowany jest dzięki dofinansowaniu ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Żywienie w chorobie nowotworowej. Autor: dr […]
zobacz więcej„Wskazówki dietetyczne dla osób borykających się z najczęstszymi skutkami leczenia choroby nowotworowej.”
Artykuł powstał w ramach projektu pt.: „Wydawnictwa dla Amazonek”, który realizowany jest dzięki dofinansowaniu ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych „Wskazówki dietetyczne dla osób borykających się […]
zobacz więcej„Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób nowotworowych.”
Artykuł powstał w ramach projektu pt.: „Wydawnictwa dla Amazonek”, który realizowany jest dzięki dofinansowaniu ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych „Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób […]
zobacz więcejPóźne działania niepożądane leczenia onkologicznego u kobiet z nowotworem piersi. Wprowadzenie działań profilaktycznych i korygujących.
Artykuł powstał w ramach projektu pt.: „Wydawnictwa dla Amazonek”, który realizowany jest dzięki dofinansowaniu z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Międzynarodowy Zespół Ekspertów oszacował, że na […]
zobacz więcejUtrzymanie prawidłowej masy ciała jako element terapii wspierającej leczenie onkologiczne u kobiet z nowotworem piersi.
Artykuł powstał w ramach projektu pt.: „Wydawnictwa dla Amazonek”, który realizowany jest dzięki dofinansowaniu z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest niezbędnym […]
zobacz więcejJak dietą obniżyć stężenie cholesterolu i cukru oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca ?
autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Jak się okazuje, nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą być przyczyną zaburzeń metabolicznych, takich jak podwyższone wartości cukru we krwi, które prowadzą […]
zobacz więcejInterakcje leków z żywnością
autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Przyjmując konkretne leki warto pamiętać, jakich produktów spożywczych unikać, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia interakcji. Zwróćmy uwagę, że sam fakt przyjmowania […]
zobacz więcejDieta w chorobie Hashimoto
autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy o typie Hashimoto to obecnie jedna z najczęściej występujących chorób gruczołu tarczowego. Choroba Hashimoto dotyczy szczególnie kobiet […]
zobacz więcejDieta antynowotworowa – czyli jak komponować codzienny jadłospis, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Jak się okazuje aktywność fizyczna oraz prawidłowe żywienie może zmniejszyć aż o 1/3 ryzyko zachorowania na nowotwór, w tym również […]
zobacz więcejSuplementy diety – czy warto je stosować ?
Suplementy diety to obecnie jedno z najpopularniejszych haseł w telewizji i internecie. Reklamy usilnie zachęcają do zakupu i stosowania suplementów „na mocne paznokcie”, „zdrową skórę”, czy […]
zobacz więcejŻywienie w chorobie nowotworowej – rak piersi
Nowotwory piersi są jednym z najczęściej rozpoznawanych rodzajów raka wśród kobiet. Według Krajowego Rejestru Nowotworów najwięcej zachorowań odnotowuje się między 50, a 69 rokiem życia, jednak z powszechnych […]
zobacz więcej